Kanári-szigetek - Gran Canaria

(Oldalak) > > > Gran Canaria

Gran Canaria, a legváltozatosabb sziget

Gran Canaria szigete a legváltozatosabb sziget az egész szigetcsoportban. Sokszor úgy beszélnek róla, mint egy miniatűr kontinensről, nemcsak a vidék és a környezet változatossága, hanem a kílma végett is. Ha Gran Canaria látogatásánál elengedi a fantáziáját és hagyja, hogy az átvegye az irányítást, akkor úgy fogja magát érezni, mintha nem egy szigetet, hanem 3 földrészt látogatott volna meg. Afrikát fogják eszébe juttatni a Dunas de Maspalomas homokdűnék, a hegyoldalas és édesvízi tavak azt az érzetet keltik, mintha a kontinentális Európában lenne,  a mély kanyonok pedig Amerika érzetét kelthetik.

Gran Canaria szigete a legismertebb és a turisták által leglátogatotabb sziget. Évente körülbelül 2 millió turista érkezik ide, akiknek a nagyobb része nyaralását a sziget déli részén tölti el. A turistákat főleg mesebeli strandjaival, egész évben kellemes klímájával és a változatos, színes természettel vonzza. Az egész sziget az UNESCO bioszférikus rezervátumának lett kikiáltva. Megtalálják a nekik kedvezőt a műemlékek és a történelem kedvelői is. Mivel a sziget az idegenforgalom fejlődésének lett teremtve, rengeteg érdekességet és attrakciót találni. Nem kell attól félnie, hogy unatkozna!

Gran Canaria a Kanári – szigetek harmadik legnagyobb szigete. Körülbelül 1530 km2 kiterjedésű és nagyjából 700 ezer lakos él itt, amely majdnem a fele a Kanári – szigetek lakosságának. A sziget, ahogy a többi is, vulkanikus eredetű, a legmagasabb csúcsa a  Pico de las Nieves (1950 m. t.f.m). Gran Canaria Tenerifétől délkeletre és Fuerventurától nyugatra  terül el.

A nyári hónapokban az átlag hőmérséklet  26 – 28 Celsius fok körül mozog, télen 22 és 24 fok között. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a sziget északi része hidegebb és csapadékosabb, a déli valamivel melegebb és szárazabb. Gran Canaria mikroklímával rendelkezik, mivel néha a legmagasabb csúcsokon havat is lehet látni, mikor pár kilométerre onnan trópikus hőmérsékleteket lehet mérni. A Mexikói – öbölből érkező hidegebb áramlat végett a tenger hőmérséklete kicsit alacsonyabb, mint ahogy az ezen a földrajzi területen megszokott.

Látnivalók

A legnagyobb mértékben kedvelt strandok (amikből 160 létezik) közé tartozik a Maspalomas és a Playa del Inglés. Ezek a néhány kilométer hosszú homokos partok hotelokkal, éttermekkel és klubbokkal vannak szegélyezve. A legsötétebb homok a San Augustín strandon látható, a vízi sportok kedvelői pedig a Puerto Rico strandot keresik leggyakrabban.

A sziget fővárosa Las Palmas északon, amelyben modern épületek és üzletközpontok állnak. A városban tipikus a buja nappali és éjszakai élet. A város szívében található a Las Canteras közkedvelt strand, és a város ismert a minden évebn megrendezésre kerülő karneváljának köszönhetően is. Az 1478 – as megalapítását követően rögtön egy fontos kikötővé vált azon hajók számára, amelyek Amerikába hajóztak. Ebben a városban éjszakázott állítólag Kolumbusz Kristóf, amikor muszály volt hagynia, hogy megjavítsák a hajókat. A város első uralkodóinak egykori házában szállásolták el és manapság ezen a helyen, amelyet Casa de Colón – nak neveznek, Kolumbuz útjaival összefüggő tárgyak vannak kiállítva. Említésre méltó a szép Plaza del Espíritu Santo tér, a Centro Atlantico de Arte Moderno, ha Önt a modern művészetek érdeklik és Szt. Anna katedrálisa. Ha ki szeretné pihenni a város forgalma okozta fáradságot, akkor menjen el Ciudad Jardin - ba, a kertvárosba, amely tele van zöld növényekkel, fákkal és sok gyönyörű házakkal.

A sziget legnagyobb idegenforgalmi központja Maspalomas. A gyerekeknek és a vízi attrakciók kedvelőinek ajánljuk meglátogatni a szigetek legnagyobb víziparkját - Aquasurt, közkedvelt a Holiday World is, amely egy nagy kiterjedésű szórakoztató park. Sok fajta, a világ mindenféle sarkából származó színes madarat láthat Palmitos Parque - ben, amely körülbelül 10 kilométerre fekszik Maspalomas –tól.

Értékelés: Last minute utak, Kanári Gran Canaria  - Last minute utak, letenky

 

Legutóbbi érdekességek...

18.02.2011 Paco Palomino
29.12.2010 A kanári-szigeteki dialektus
22.12.2009 Manolo Blahnik

Utoljára a fórumban...

25.03.2012 Munka es magyarok a Kanari-szigeteken
28.12.2011 Magic Life Club
26.11.2011 Látnivalók Tenerife-ben
05.08.2011 Szél és víz

Utolsó fényképek...

Tenerife
Lanzarote
Gran Canaria
A tengerszint felett
Körültekintés