Kanári-szigetek - Étkezés

(Oldalak) > > > Étkezés

Ínyencségek

A Kanári – szigetek nemcsak napfényes időjárásáról, kellemes fürdőzési lehetőségekről és változatos természetéről ismertek, hanem kiváló konyhájáról is.

A szigeteken sok étterem található és nemcsak helyi, de az egész világon ismert ételeket is kínálnak. Sokszor szembetalálkozhat az olasz, francia vagy a keleti konyha érdekességeivel. Természetesen itt is fellelhető sok gyorsétterem, mint például a kedvelt Mc Donald´s.

Ha szeretné megkóstolni a kanári konyhát, akkor induljon el a belföldre, ahol autentikus kanáriai éttermeket találhat (tipíco). Ha a tenger gyümölcseit kedveli, akkor az ún. „marisquería“- ban lelheti meg a kedvenc ízeket. Az éttermi árak nagyon különbözőek, jól belakhat már 5 euróért, de néhol az étteremben való evés akár 40 euróra is rúghat. A jobb éttermekben fizethet bankkártyával, de mindig jobb előre megkérdezni a pincért. A borravaló nem foglaltatik benne az árban és ha meg volt elégedve, akkor szokás 10 % - kal többet adni a pincérnek. A parton sok bár található, ahol elég olcsón felfrissítheti magát, legyen szó valamilyen ínyencségről vagy a közkedvelt Sangriáról. Olcsó és laktató ebédet ehet, ha kihasználja a menü el día-t, amely magában foglal egy előételt, főételt, desszertet és néha még az italt is.

Általánosságban elmondható, hogy a helyi konyha nagyon hasonló a földközi – tengerire és nagyon egészségesnek tartják. Jellemző a helyi konyhára a fokhagyma, minőségi oliva olaj, friss zöldség, sajtok és hüvelyesek felhasználása. Természetesen nem szabad elfeledkeznünk a halakról, amelyek az étlap megszokott alkotóelemei. Sokat főznek kecske és birkahúsból, az utóbbi időkben pedig egyre kedveltebb a marhahús.

Ha a helyi specialitásokat fogja kóstolgatni, akkor biztos lehet benne, hogy találkozhat a mojo szósszal, amelynek különböző színei és ízei vannak. Fő alapanyaga a fokhagyma, olaj, ecet, továbbá hozzáadnak még sajtot, mandulát vagy avokádót. Leggyakrabban a „papas arrugadas“-hoz adják, ami burgonya sós köntösben.

Nemzeti eledelnek számít a Kanári – szigeteken a marinírozott nyúl, amelyet párolással készítenek, és az elkészítés végső fázisában borral öntenek le. Tengervízben főtt burgonyával tálalják. További specialitások közé tartozik a húsnélküli  ropa vieja, tehát sült burgonya paradicsommal, búzával és hagymával. Közkedvelt a safrános halleves, sopa de pescado, friss péksüteménnyel és a muréna burgonyával.

Úgy ahogy környezetben és tájbelileg is különböznek egymástól a szigetek, úgy a helyi specialitások variánsai is különböznek egymástól. Grand Canarián, Lanzarotén, Fuerteventuán, vagy Tenerifén, La Gomerán, La Palmán vagy El Hierro szigetén, szóval az egész Kanári – szigeteken megtalálja a helyi tipikus receptet minden egyes szigetre.

Úgy ahogy más déli országokban, itt is különbözik az ételek tálalása a mienkétől. Az ebédet általában 14 és 15 óra között fogyasztják, a vacsorát is később tálalják fel.

Értékelés: Last minute utak, Kanári szigetek  - Last minute utak, letenky

 

Legutóbbi érdekességek...

18.02.2011 Paco Palomino
29.12.2010 A kanári-szigeteki dialektus
22.12.2009 Manolo Blahnik

Utoljára a fórumban...

25.03.2012 Munka es magyarok a Kanari-szigeteken
28.12.2011 Magic Life Club
26.11.2011 Látnivalók Tenerife-ben
05.08.2011 Szél és víz

Utolsó fényképek...

Tenerife
Lanzarote
Gran Canaria
A tengerszint felett
Körültekintés